Iniochos 2024

На гръцката авиобаза Андравида започна ежегодното международно учение Iniochos 2024

В последните няколко години края на март, началото на април събират стотици авиационни ентусисти със станалото традиционно учение Iniochos. Основните прични са две, разнообразието от участници, през миналата година имахме възможността да наблюдаваме индийски Су-30 например, репортажа на Чавдар Гърчев можете да си припомните тук. Особен интерес будят израелските ВВС, както и ВВС на различни държави от близкия изток. Втората причина е възможността да се заснемат по-голяма част от самолетите по време на опознаването на района на учението. Тази година истинската фаза на учението започва на 08.04, в него участват гръцките ВВС, ВВС на Катар, френските военно-морски сили със самолети Rafal, ВВС на Кралство Саудитска Арабия с Eurofighter Typhoon, САЩ с F-16 опериращи от италианската авиобаза Авиано, ВВС на Обединеното Кралство с Eurofighter Typhoon опериращо от Румъния, ВВС на Румъния с 4 машини F-16АМ, ВВС на Испания с F-18 Hornet . Вертолетитеучастващи в учението са от страна на ВВС на Кипър с AW-139 и Черна Гора с Bell-414. Домакините участват с почти всичката си налична техника, F-16, Rafale и F-4E.

Hellenic Air Force F-4E Phanotm II, low-level flying during Iniochos 2024.
По време на учението F-4E Phantom II, навърши 50 годишна служба. Гръцките ВВС планират свалянето му от въоръжение за да се осигурят средства за замяната му с F-35.

Задачите пред участниците са традиционните пред всички ВВС, – Напдателни и защитни въздушни операции, разузнаване, бойно търсене и спасяване, сратегически въдушни операции. Поддръжка на сухопътни и морски операции, работа по времево чуствителни цели. Фактическата част на учението завършва на 18.04 2024.

 

Светлан Симов, Пелопонез 2024.