Българската армия отбеляза 6-ти май

Денят на храбростта и българската армия бе отбелязан чрез четири отделни събития, вместо традиционния парад в центъра на София. Началото на честванията започнаха от националния военен университет във Велико Търново, продължи с демонстрации на способности от страна на Военно Морските Сили над пристанище Варна. Военно-Въздушните Сили, продължиха с демонстрация на територията на 3-та авиобаза Граф Игнатиево, като цялата програма бе завършена от 68-ма бригада “Специални Сили” на полигон “Црънча”, където съвместно с ВВС бяха проведени демонстрации по обезвреждане на терористи, парашутни скокове, извеждане на заложници и други характерни за специалните сили задачи.

“Начало” на деня, без тези и много други хора машините ще останат просто куп метал.

Като авиационна техника, във всички три демонстрации взеха участие по-голямата част от типовете машини на въоръжение в българската армия. Морската авиация участва с вертолет AS-565 Phanter. Над Граф Игнатиево видяхме L-39ZA Albatros, Ми-24, МиГ-29 и AS-532 Cougar. C-27J Sraptan и Ми-17 взеха участие над полигон “Црънча”. Всички събития бяха достъпни единствено за журналисти, по предварителен план всяка една от тях трябваше да се предава пряко в национален ефир, но интервюто на министър-председателя дадено в отрязъка време определен за това лиши българските граждани от възможността да наблюдават работата на българската армия, която издържат с данъците си.

Нашият екип имаше възможността да посети 3-та авиобаза Граф Игнатиево. Бяха демонстрирани характерни за ВВС задачи. В 10:46 от авиобазата излетя двойка L-39ZA, която проведе визуално откриване на катапултирал пилот. След насочването от двойката Ми-24 от състава на 24-та авиобаза Крумово въздейства по пара-военна група опитваща се да залови пилота. От борда на вертолет Cpugar в района беше стоварен десант по способа “бързо въже”. След обезвреждането на терористите отново вертолет Cougar изведе групата от района.  През цялото време Ми-24 осигуряваше периметъра на действие. След демонстацията на вертолетите учебно-боен изтребител МиГ-29 (борд 33), изпълни комплекс висш пилотаж над летището.

Като част от статичният показ на техника,бе домонстриран зенитно-ракетен комплекс С-200 “Вега”, машините в оперативен резерв МиГ-21бис/УМ с комплект ракетно въоръжение, както и наличната самолето-обслужваща техника на авио-базата. Благодарим на екипа на базата за възможността за пореден път да работим заедно.

Светлан Симов. Чавдар Гърчев, Граф Игнатиево 06.05.2020.