2019/2020…пътешествието продължава

Здравейте Скъпи Приятели,

Отмина още една календарна година, за AviationListOnLine.com, тя не бе най-продуктивната, както сте забелязали този пост се появява след няколко месеца мълчание. Причините за това са много, както обективни, така и субективни. За мен важното е че сайта все още съществува и успявам да генерирам съдържание за него, макар и минимално. Може би тази тенденция ще продължи и през 2020, но това което ще се опитам е да продължа това пътешествие, макар и с по-малки крачки. Надявам се да бъдете, както до сега, мой спътници.

Изпращаме една важна за българската авиация година, след продължителен и предизвесетен избор, България избра новия си изтребител, за съжаление той ще е всичко друго но не и многоцелеви.Смятам темата бе широко коментирана във всичките и аспекти през годината. Важна крачка бе заминаването за капитално-възстановителен ремонт на осем самолета Су-25К/УБК, една дълго отлагана и много очаквана крачка. В така наречената “малак авиация”, годината бе повече от лоша, загинаха няколко човека в поредица от инциденти в рамките на само няколко месеца. Това спря и без това трудно развиващата се лека авиация. 

Военно-Въздушните Сили, или по-точно 3-та ИАБ имаха смелостта да отбележат 30 годишнината на един от емблематичните самолети в нашата авиация – МиГ-29. Това бе и единственото авиационно събитие което успя да зарадва авиационните почитатели у нас. Трябва да отбележим и активното участие на ВВС в кампанията “Бъди войник”, провеждана на територията на цялата страна. 

От техническа гледна точка, ВВС успяха да върнат в строя поне един Ми-17 и един  Л-410 UVP-E, но пред тях се изправя проблема с поддръжката на Л-39 Albatros. 

През 2020г., може би трябва да започне реновирането на авио-база Граф Игнатиево във връзка с покупката на F-16V. Очаква се да заработи отново и военно-въздушното училище в Долна Митрополия, като самостоятелно такова. Ако всичко е наред през късното лято може би ще видим първите завърнали се Су-25. Дали политиката на ВВС за “по-дискретно” отразяване на събития и учения ще продължи предстой да видим.

Благодаря на Чавдар Гърчев,  Димитър Алексов и Венелин Пастърмаджиев за подкрепата в общата ни работа, пожелавам им здраве и повече поводи за работа.

Пожелавам на всички наши читатели по-здрава и успешна 2020. Напред и Нагоре.

Светлан Симов, основател и редактор на AviationListOnline.com, 30.12.2019г.