Тема с продължение

През декември 2018 публикувах кратко интервю в Николай Калайджиев,  относно плановете му в спортната авиация, днес продължаваме темата с него и развитието му в тази област, след като по-рано тази година Red Bull Air Race обяви спирането на серията след 2019-а.

 

Здравей Николай, говорим само няколко месеца след последния ни разговор, които обаче промениха коренно обстановката за теб, как приемаш решението на ръководството на Red Bull Air Race, да прекрати серията след 2019г..?

Здравейте на Вас и Вашите читатели, отново. Всички решения, които Red Bull взимат са на основата на статистиките, които се правят за гледаемост, популярност, печалба и т.н. Мисля, че периодично трябва да се вкарват новости в състезанията, за да се надграждат уменията на пилотите, за да се засили интереса на зрителите. Така ще се увеличат приходите за маркетинг и ще може да се пусне в ефир, например по канал Еuro sport. Това ще увеличи със сигурност аудиторията, тъй като Red Bull разчитат главно на Red Bull tv. Трябва да увеличават постепенно екипа си и да се предлагат нови и атрактивни идеи. Не съм специалист, но мисля, че това са нещата, които трябваше да променят.

Какви са преспективите пред теб сега, как виждаш развитието си в областта на спортната авиация занапред.?

Полетите ми протичат много добре. За жалост, спортното летене – конкретно аеробатиката в България, не се развива. Има изгледи да започне, но с много бавни темпове. Един от моторите е Момчил Риладжиев – пилот, който полага много усилия да я развива, но трябва и още много подкрепа. Георги Влайков е другият пилот, който скоро стана собственик на един хубав самолет. И двамата са колеги с голям опит. Надявам се от успехите на всички нас да се привлекат повече фирми и компании, които да ни помагат да се развиваме, както ние, така и спортната авиация в България.

Остават ли в сила плановете за „Рекорд на Гинес”, за които сме говорили преди.?

Нищо не се е променило, моята дума е закон, не се отмятам никога. Подготовката за рекорда минава малко по-бавно от предвиденото, чисто организационно. Полетите ми протичат много добре. Всичко свързано с летателната ми подготовка на частните самолети се случва благодарение на целия ни екип – Telelink, VR City, отбора ми по аеробатика British Aerobatic Academy, семейството и приятелите ми. Всичко е свързано с много средства, работим много усилено и нещата се случват отлично. Летателната ми подготовка по десетобалната система е 8 от 10, а физическата 9 от 10. Винаги може още малко по-добре!

Наскоро се завърна от Великобритания, ще ни разкажеш ли малко повече за това.?

Да, имах възможността да летя в Англия. От полетите получих документ за aerobatic ratin, който ще се впише в бривета ми (лиценза). Другото интересно нещо е, че ми предложиха да се състезавам за British Aerobatic Academy отбор по аеробатика и аз приех. Колегите летят много добре, агресивно и прецизно. Моят стил на летене е подобен на техния. Самолетът, на който летях, е Extra aircraft с експлотационни ограничения по претоварване от -10 G до +10 G. Много хубав самолет с големи възможности. Допада ми управлението на самолета, което е много чувствително. Изпълнявах много различни фигури в комплекси от по 10 и повече последователни фигури с цел тренировка за състезание.

Във връзка с първият ни въпрос, смяташ ли че е възможно да се развиваш самостоятелно представяйки собствен отбор на различни авиационни събития.?

На този етап нямам такива намерения. Предпочитам да съм разтоварен от организации и само да летя. Менажирането на отбор е дейност, която изисква много време. Имам високи цели, не се свеждат до рекорди и състезания. Тези неща ги правя с цел реклама и намиране на нови спонсори, които да съдействат за моето развитие. Имам много интересни предложения, които ще ги публикувам, когато са факт. Искам да благодаря на всички, които ми помагат, без вас нямаше да съм това, което съм сега. Специално искам да благодаря и на съпругата ми, която ме търпи да изпълнявам такива полети. 

Светлан Симов, София, 21.09.2019.