Lockheed Martin обяви подробности по договора за F-16 blok70

Днес 06.08.2019, на нарочна пресконференция, Lockheed Martin обяви подробности относно договора за придобиване на изтребителите F-16 block 70, както и да изясни някой точки по които не бе изнесена достатъчно информация до момента.  От страна на посолството на САЩ в София присъства chargé d’affaires г-н Friedman. От името на американското правителство той приветства решението на българското правителство относно покупката, както и отдадеността на кабинета в желанието си да модернизира българската армия. По неговите думи това е ключова стъпка в скъсване на зависимостта от руското въоръжение, както и значителен принос в регионалната сигурност и НАТО.

chargé d’affaires на САЩ в София, г-н Friedman.

От името на Lockheed Martin,  Джеймс Робинсън, директор “Международно бизнес развитие на F-16”, заяви че заедно с Словакия и Гърция, България ще експлоатира най-модерните F-16  в света, (през 2018, Гърция подписа договор за модернизацията на своите F-16). По предварителен план първият самолет за България трябва да бъде произведен през 2022 година, като първите две машини ще бъдат използвани за обучение на пилотски и инженерен състав. През 2023 трябва да бъдат доставени и останалите шест самолета. Тук трябва да уточни, че доставени не означава намиращи се в България, предаването на клиента става в САЩ, в случая на нашата поръчка самолетите ще бъдат приети първо от ВВС на САЩ, тъй като поръчката минава по програмата FMF. Както стана известно заради намаляването на разходите, логистиката по доставката до България зависи изцяло от нашата страна. 

От Lockheed Martin, обърнаха по-голямо внимание на т.нар., индустриално сътрудничество. На първо място това ще е обучение на български военни инженери, пилоти и ръководен състав по поддръжката на самолетите, като желанието на компанията е тези дейности да се провеждат у нас. В тази връзка Lockheed Martin намерението си да инвестира в модернизацията на Авионамс, обучението на технически и инженерен състав и доставката на съответното оборудване. Третата програма по която се водят проучвания е съвместното производство на безпилотни летателни апарати. Според компанията в България има достатъчно академичен и технически потенциал за това. 

Джеймс Робинсън, директор “Международно бизнес развитие на F-16”

Според компанията въпреки намаления брой боеприпаси и услуги поръчани в момента самолетите ще могат да изпълняват основните задачи във ВВС в момента, т.е. носене на дежурство по “Air Policing”. Както бе изяснено правителството на САЩ, ще поеме между 46 и 60 милн. долара от цената по сделката в зависимост от курса на долара за момента на депозирането на сумата в държавния резерв, идващи от програма за помощ на съюзни държави. Бе подчертано, че въпреки направената “отстъпка” в цената, това няма да повлияе на възможностите на самолета по никакъв начин.  Също така бе изяснено, че евентуалният втори транш от машини ще бъде с значително по-ниска цена.

В момента става критичен въпросът за авиобазата която да приеме самолетите, единствената такава възможност е Граф Игнатиево,тъй като Безмер отдавна е със съкратен щат,  която обаче трябва да бъде основно реконструирана, което в нашата реалност е процес с твърде много неизвестни.

Светлан Симов, София, 06,08,2019.