“Platinim Lion 19”

От осми до деветнадесети юли учебен полигон “Ново Село” стана домакин на тактическата съвместна подготовка ” Platinum Lion 19″. Вече традиционната съвместна подготовка се командва за втори път от българска страна. В нея са включени военнослужещи от България, Румъния, Молдова, Сърбия, Албания, Грузия и САЩ. Общо в учението взимат участие над 600 военнослужещи. Като САЩ участват с формирования от Морската Пехота. Основна цел на учението е повишаването на оперативните способности и взаимодействието на страните участници и както подчерта планиращият учението бригаден генерал Цолов, заместник командващ Сухопътни Войски, повишаване натренираността на личния състав. 

Танкове Т-72 на българската армия водят стрелба по време на тренировка по настъпление.

Освен посочените поставени задачи, тренировката имаше за цел и затвърждаването на вече отработени процедури, като работа с преден авиационен насочвач, както и указване на артилерийския огън. Като техника в учението взеха участие 36 бронетанкови машини, 4 танка Т-72 и 4 М1 Abrams, 20 машини БМП-23 , шест МТЛБ, три МТБЛ Bradley, 120мм самоходна минохвъргачка Б1-10 Тунджа  и командни машини Hummer, в ротата за огнева поддръжка е включен и 82мм мино-хвръгачен взвод от сухопътните сили на Република Молдова.. Сухопътните Сили на САЩ също така взе участие с авиационен компонент от четири вертолета CH-60 Black Hawk, българските ВВС участваха с ударния вертолет Ми-24. 

По време на учението силите са разпределени в 5 роти, а самият полигон е разделен на три зони за отработване на няколко задачи едновременно. Съответно задачи по отбрана, нападение и прочистване на градска среда. Използвана е система за контрол позволяваща ползването на халосни боеприпаси по време на учението. Всяка от петте роти провежда обучение във всяка зона в рамките на два дни. В средата на септември предстой друго голямо учение на алпийските части в района на Смолян – “Родопи 19”.

Искам да благодаря на Сухопътни Войски за оказаното съдействие във връзка с отразяването на учението.

Светлан Симов,Чавдар Гърчев,  Ново Село, 18.07.2019.

*заглавното изображение е собственост на Сухопътни Войски.