Шабла 2019

В периода 10-13 юни Военно-Въздушните Сили на Република България, съвместно с партньори от Сърбия и САЩ проведоха годишните си реални стрелби на полигон Шабла. Паралелно с проведените стрелби на изтребителната авиация и ЗРВ, вертолетната  и ударна авиация проведоха морската си подготовка, стреляйки по морски цели. В стрелбите взеха участие и ракетни войски с пускове на комплекс 9К79 Точка. Тази година бяха проведени и нощни стрелби, както на изтребителната авиация, така и на ЗРВ и артилерийски разчети по надводни цели. Тази година сръбската изтребителна авиация стреля на полигон Шабла със самолети МиГ-29, които бяха пребазирани на авиобаза Граф Игнатиево, това е второ посещение на сръбската изтребителна авиация в последното десетилетие. Три машини, два бойни и еди учебно-боен прелетях от авиобаза Батайница. Сръбските пилоти стреляха с ракети за близък бой Р-73 и Р-60. 

Зенитно-Ракетни Войски стреляха със всичко налично като техника, С-125 “Нева”, 2К12 “Куб”, С-300, както и ПЗРК “Стрела-М”, сръбските разчети стреляха с С-125 и 2К12 “Куб”, американската страна стреля с ЗРК Avenger. 

Щурмовата ни авиация в лицето на Ми-24 и Су-25К стреля по надводни цели, като Су-25 осигуряваха традиционно пусковете на парашутни мишени за ЗРВ. Те бяха базирани традиционно на летище Балчик от където осигурявах работата на колегите си. Чавдар Гърчев и Венелин Пастърмаджиев, отразиха в снимков материал това широко мащабно за нашите стандарти учение.