Отбелязахме три годишнини с голям авиационен празник

В края на юни Военно-Въздушните Сили на Република България отбелязаха три юбилея, както следва 40 години от постъпване на въоръжение на вертолетите Ми-24, 30 години от пристигането на първите изтребители МиГ-29 и 20 години от службата на вертолети Bell-206, във ВВС. Авиобаза Граф Игнатиево събра хиляди почитатели на военната авиация в съботния 29-ти юни.  Събитието бе едно от малкото достъпни за широката публика и единственото по рода си през последните 2-3 години. За щастие на любителите на авиацията, организацията извън базата беше безупречна, нещо което обикновено е оставено на случайността. Прави чест на служещите в базата, че издържаха под традиционно жаркото пловдивско слънце през целия ден обръщайки внимание на всеки поставен им въпрос. 

Подобен празник е титанично усилие от страна на ВВС в моментното им състояние и на практика публиката видя всяка изправна машина намираща се на въоръжение в момента. Така че тук искам да изясня, че това не беше просто показ, а огромно усилие за което трябва да сме изключително благодарни на всички служещи в авиобазите, че с труда си успяват някак да поддържат дори и малкото техника която наблюдавахме. Благодарим Ви !!!

Летателната програма продължи цели три часа и не остави време за скучаене. В 11:30 тя бе открита от вертолет Ми-17 (борд 419), който прелетя с националния флаг. Единствения изправен вертолет от типа бе върнат в строя едва месец по-рано, след като миналата година загубихме борд 417. Последва демонстрация по търсене и спасяване, която започна от скок от вертолетAS-532 Cougar от височина 800м.  Въздушното разузнаване на района бе изпълнено от самолет L-39ZA (борд 147),от учебната  авиобаза Долна Митрополия. След което района бе атакуван от двойка щурмови самолети Су-25К (борд 240 и борд 195), от 22-ра авиобаза Безмер. Оценката на удара и до-разузнаването бе изпълнено от вертолет Bell-206 (борд 01), от 24-та авиобаза Крумово. Ударния вертолет Ми-24 осигуряваше периметър докато вертолет AS-532 Cougar деснатира група за “търсене и спасяване”, съответно групата бе изведена от района след медицинска евакуация от друг вертолет Cougar. 

Една изключително приятна изненада и отдавнашна мечта и желание на много от авио-любителите,портрет на поручик Неделчо Бончев, един от защитниците на София по време на англо-американските бомбардировки 1943-44 година.

Изтребителите от 3-та авиобаза продължиха въздушната част с демонстрация по “Air Policing”,  като в ролята на самолет нарушител влезе транспортния C-27 Spartan(борд 073), от състава на 16-та авиобаза Враждебна. Задачата бе изпълнена от боен МиГ-29 (борд 15), и учебно-боен МиГ-29 (борд 33). Летателната програма включваше пет солови изпълнения на пилотаж на пределно-малка височина, започвайки с учебно-тренировъчния PC-9M( борд 665) от авиобаза Долна Митрополия,  продължавайки с L-39ZA ( борд 147), Bell-206 (борд 01), Ми-24 (борд 142) и МиГ-29 (борд 37). Много сполучлив и ефектен демо-полет, който не беше предвиден в програмата изпълни C-27J Spartan (борд 073). Като допълнение Ми-17 извърши демонстарция по пожаро-гасене с помощта на системата bambi bucket, това е и една от основните задачи на машината, доказала многократно възможностите си в борба с пожарите.  

Короната на въздушните демонстарции разбира се бе поставена от домакините с два демо-полета, първият показа на публиката близък въздушен бой, доказвайки за пореден път че МиГ-29 няма много равни в това поле на въздушната война. Соловото изпълнение бе на заместник командира на авиобазата полковник Николай Русев, който демонстрира пълните възможности на машината, като “удари две последователни камбани”. 

Отдавна не сме имали възможността да се радваме на уменията на родните ни пилоти, и празник наистина се получи. Всичко това бе за да зарадва хората любители на авиацията, но… дори не мога да помисля колко и какви усилия е коствало всичко това на инженерно-техническия състав, на пилотите и всички участвали в организирането и провеждането му. Да не се залъгваме, положението от страна на изправна техника и ресурси е повече от тревожна. Може само още веднъж да БЛАГОДАРИМ за куража и желанието, за положения труд за да се види, че все още и въпреки всички българска военна авиация има. ПОКЛОН ВАМ!!!

Фото-репортажа е дело на Чавдар Гърчев, Венелин Пастърмъджиев и Светлан Симов.

 

 

Светлан Симов, 29.06.2019, Граф Игнатиево