EART 2019

Най-голямото издание на Европейската тренировка по презареждане във въздуха EART2019 се проведе от от 1 до 12 април във военната база в Айндховен. Единственото по рода си учение за самолети танкери в Европа тази година събра на едно място цистерни от Холандия (KDC-10), САЩ (KC-135) , Великобритания (A-330MRTT), Франция (KC-135) и Германия (A-310MRTT). В продължение на 10 дена цистерните извършваха полети за дозареждане във въздуха на изтребителите участващи в Frisian Flag2019, които бяха базирани в базата в Лайверде. Британците за първи път изпращат самолет за това учение, а плановете са в бъдеще още държави оператори на самолети цистерни да получат покани за участие, така например Австралия притежаваща А-330MRTT беше изпратила наблюдател. Дискутира се също и учението да бъде преместено в друга държава и да протече успоредно с някое от другите учения с изтребители.

Летателният ден от тренировката започваше в 7:00 часа с брифинг, след което в 9:00 часа самолетите излитаха, като за около 40 минути достигаха до зоните за изчакване над Северно море и там започваха да посрещат изтребителите, които трябваше да презареждат. Средно един полет на всеки танкер продължаваше около 2:30 до 3:00 часа и около 12:00 часа на обед започваха да се връщат един след друг обратно в Айндховен. Веднага след това започваше смяна на екипажите и отново предполетна подготовка за да могат отново в 13:00  часа да са във въздуха за втората задача за деня. Тъй като имаше голямо разнообразие от изтребители (Ф-16, Ф-18, Мираж 2000, Еврофайтър) на различни страни, екипажите на цистерните разбираха кои трябва да презаредят непосредствено във въздуха. През някой от дните времето беше доста лошо с наличие на силна турбуленция, което водеше до честа смяна на зоните за презареждане дори имаше и случай до невъзможност за презареждане и по ранно прекратяване на задачите, но това бяха единични случай.

 Голямо предизвикателство при това учение е да се „вкарат“ 4-5 големи танкера в една  ограничена зона, където основната задача е правилната координация и взаимодействието между тях или , както се изрази един от пилотите „ без това да се тренира в зоната би било истинска лудница“. За това например при полет в група танкерите се сепарираха по височина от порядъка на 300 метра, а насочването към тях и между тях се извършваше от наземни командни пунктове и един АУАКС. 

Сега погледите са насочени към новите самолети цистерни – А-330МRTT първият от, които трябва да постъпи през тази година под командването на Европейското авиационно транспортно командване EATC. В основата на създаването на тази обединена флота е уеднаквяване на стандартите, оптимизирането на разходите и ефективен достъп до способностите за зареждане във въздух, заплаща се за часовете, от които се нуждаете, плащате за половин крило, а получавате достъп до флота от 8-11 самолета А-330MRTT. До момента страните, които участват в покупката на тези самолети са Германия, Холандия, Белгия, Норвегия и Люксембург, интерес са проявили и от Чехия за възможността и те да се включат. Командването на тази флота ще се извършва от специалната група за дозареждане във въздуха създадена през 2014 от Европейското авиационно транспортно командване ЕАТС.

Създаването нa това подразделение е пряк резултат от операция Unified Protector 2011 в Либия, където танкерите от Европа се оказаха недостатъчни и доста различни, като стандарти и тактики и основно трябваше да се разчита на американските KC-135 и KC-10. Фото-репортажа на Чавдар Гърчев можете да видите …тук…

_MG_6957

 

Чавдар Гърчев, Айндховен, 12.04.2019.