Назад към класиката

След като миналата седмица ви представих първата фото-сесия от проекта за самолетите Cessna, днес се връщам към един класически модел на компанията -172. В случая това е модификация “М”, но семейството на 172 е доста голямо. 172 е наследник на Cessna 170, която е с триопорен колесник с опашно колело. Това може би е най-съществената разлика между самолетите, по-късно започват промените. Първият вариант на 172 е снабден с шест цилиндров Continental О-300  с 145к.с. Заменен по-късно с четири цилиндров Lycoming O-320. Най-мощният двигател поставян на машината е 180к.с., Lycoming O-360.

Основни промени ма в остъклението на кабината, което използва по-широки прозорци без прегради, както и в приборното табло. Една от съществените външни разлики е уголемения и изтънен хоризонтален стабилизатор. Сравнително ограниченото разпространение на Cessna 177, принуждава компанията да се върне към най-популярния си модел след почти десет годишно прекъсване на производството. 

SPI_2009

Конкретно нашият герой е произведен през 1975 и в момента лети в чешкия аеро-клуб Breclav. Използва се предимно за панорамни обиколки в района, който е богат на забележителности поради близостта си с Австрия и Словакия. От снимките ясно си личи проблема с обзора от кабината, който е разрешен при 177. Фото-репортажа можете да видите…тук..

 

Светлан Симов, Breclav, 08.2017.